Susam Nedir?

Susam, günlük tükettiğimiz simit, poğaçalar ve çeşitli hamur işi yiyeceklerimizde kullandığımız özel ve önemli bir bitki türüdür.  Poğaçalarımızın, kurabiyelerimizin ve çeşitli tariflerimizin içinde çok sık bir şekilde kullandığımız susam aslında çok ilginç özelliklere sahip, yetiştirmesi gerçekten zor olan bir bitki türüdür. Susam kelimesi geçtiği andan itibaren herkesin aklına ilk olarak simit ve poğaçalarımızın üzerinde bulunan tane tane parçalarıyla bize eşsiz lezzet sunan bir görüntü gelir. Susam verdiği enerjiye sahip olması, düşük kaloriye sahip olması ve tamamlayıcı gıda ürünü olması sebebiyle hem hamur işinde hem de çeşitli pasta tariflerimizde bol miktarda kullanırız. Tohumdan yetiştirme aşamasına kadar pek çok farklı aşamadan geçen susam tohumunu zaman tam olarak ne olduğunu net bir şekilde inceleyelim.

Susam Nerede ve Nasıl Yetiştirilir?

Susam birisinin kökeni aslında Afrika’dır. Susam çok sıcak bölgelerde yetişebilen nadir ve özel bir bitki türüdür ancak ülkemizde de yetiştirmeye imkanı vardır. Susam, değişik renkler ve değişik tatlarla sorularımıza lezzet katan önemli bir bitki olması sebebiyle ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Başta Şanlıurfa olmak üzere sıcak iklim örtüsü olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde de bol miktarda yetiştirilir. Sadece bugünün değil aynı zamanda geleceğin de önemli bitki türleri arasında yer alır. Susam bitkisini yetiştirebilmek için gerçek manada sıcak bir iklime ihtiyacımız var. İlkbahar aylarında özenle ekilen susam tohumu ancak 7-8 aylık bir süreç sonrasında bize ilk hasatını verir. Sıradan bir ekim aşaması olan susam tohumunun bakımı için geceli gündüzlü bakım gerekir. Aksi takdirde tüm susam tohumu talan olabilir.

Susam Neden Bu Kadar Özel?

Susam bitkisini bu kadar özel kılan şey sadece lezzet değil. Aynı zamanda susam göz, astım, diş eti rahatsızlıkları, metabolizma güçlendirme, kan rahatsızlıklarını giderme ve boşaltım sistemi için de çok önemli bir bitki türüdür. Ancak susam fazla tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Mide sorunları yaşanabilir ve fazla kilo alma sorunu ile karşı karşıya kalınabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir